Küldetésünk
Történetünk
Iskolánkról
Tanáraink
Tanulóink
Hagyományaink
Aktualitások
TÁMOP3.1.7
TÁMOP3.4.2
NTP-EFP 14
Bázisintézmény
Dokumentumok
OKÉ
HEFOP 3.1.3

Alapítvány

Archívum

Különös közzt. lista

Látogatóink száma:web analytics software
web analytics software

II. Rákóczi Ferenc Tagiskola

Kaposvár, Kanizsai u. 67.   82-512-960

e-mail: info@rafeisk.hu

HEFOP logó

Kezdőoldal

  

Tini-klub

Iskolánkban évek óta nagy sikerrel működik Tini-klub. E rendezvénysorozat keretében minden évben több alkalommal hívunk művészeket, sportolókat vagy valamilyen különleges mesterséget űző embereket. A gyerekek nagy érdeklődéssel látogatják ezeket a találkozókat, és a témával kapcsolatban rengeteg kérdéssel halmozzák el vendégeinket. Az elmúlt pár évben a következő személyiségek látogattak el hozzánk:

Rajnainé Horváth Éva, biológia-földrajz szakos tanár

Iskolánk volt tanára 13 éve gyűjti a tenger kincseit, gyűjteményének legszebb darabjait mutatta be nagy érdeklődés közepette.

A tenger kincsei

Szarka László, vadászpilóta

A taszári vadászpilóta készségesen osztotta meg emlékeit és élményeit a felsős tanulókkal. Képekkel, könyvekkel is illusztrálta mondanivalóját. Sok olyan tényt, furcsaságot és katonai adatot mondott el, ami által betekinthettünk mi civilek a hadászat, légvédelem, katonai érdekek világába. Tapasztalata és szakmai hozzáértése nagy hatással volt a “férfi” hallgatóságra.

Ferencné Fogarasi Éva, natúrmontázs-készítő

A művész a természet színeit, formáit “mixeli” képekké. Lenvászon alapra készíti síkkompozícióit felhasználva a somogyi erdők, mezők virágait, terméseit. A diákok is megismerkedhettek a nem mindennapos technikával.

Molnár Marcell, a Vadvilág díszállat-kereskedés szaktanácsadója

Az állatok világnapja alkalmából hívtuk meg iskolánkba a díszállatokkal foglalkozó szakember. Érdekes kiállítást rendezett a kereskedésben kapható ritkaságszámba menő ill. elterjedt, otthon könnyen tartható kisállatokból Nagy élményt jelentett a gyerekeknek, hogy a bátrak megsimogathatták a kígyót, görényt, és közelről megcsodálhatták a csíkos mókust, valamint a Nagy Sándor papagájt. Az állatbemutató után a gyerekek maguk is megmutathatták saját kedvenceiket, amelyekből a szakmai zsűri fajtánként kiválasztotta és jutalmazta a legszebbet. A kutyától a díszmadárig sokféle állat előfordult, de volt aki egy méhcsaládot hozott az állatszépségversenyre.

Kisállatok bemutatója

Horváth László, enduró motorsportversenyző

Magyarország legígéretesebb motorsport tehetsége városunkban él. Ő és két társa járt nálunk milliókat érő speciális motorjaik társaságában. Rengeteg külföldi versenyt nyertek meg. Videofilmekkel mutatták be a versenyek helyszíneit és a terepet, ahol gyakorolnak. A találkozó végén az iskola melletti kis utcán megcsillogtatták mind a maguk, mind motorjaik képességeit, amire szó szerint összefutott a környék apraja-nagyja.

Buni Gabriella, kerámikus

A kerámikus nagy adag agyaggal érkezett iskolánkba és tartott kézműves foglalkozást az érdeklődők hadának. Sok ötletes, jó fogást mutatott be mesterségéből, és sikeresen megmozgatta az alkotni vágyók fantáziáját. Az elkészült munkákat el is vitte kiégetni és hamarosan maradandó emlékekként hozta vissza őket. Az ötletes és vidám alkotások az iskola aulájában díszelegtek.

Buni Gabriella kiállítása

Trautmann Ferenc, fafaragó

A Rákóczi-hét keretében a nagybajomi fafaragó hozta el hozzánk legszebb faragásait. Bár amatőr, de kivívta az értő közönség és a zsűri elismerését is. Főleg a fej és az arc megmintázása foglalkoztatja, de táblaképeket is készített már. Az összekötő folyosó falait egy héten át díszítették alkotásai, melyekből a látogatók néhányat meg is vásároltak. Egy női portrét pedig iskolánknak ajándékozott

Mászi Csabáné, óvónő

Két vidám mesével érkezett hozzánk. Szép, ízes beszéde, színészi átélése külön élményt jelentett a gyerekek számára. Sok gyerek kedvet kapott, hogy lerajzolja a hallottakat és írásba foglalja véleményét. Ezeket átadtuk az óvónőnek emlékül.

Fésüs Éva, meseíró

A meseíró, akinek tizenkét unokája van ezúttal gyerekkoráról, nagyanyja történeteiről mesélt, s az olvasás élményéről. Népes hallgatósága azt is megtudta: hogyan születnek a mesehősök, s milyen fontos a fantáziagazdagság. Útravalóul pedig ezt mondta: - Mindenkiben van valamilyen érték, amit a Jóistentől kapott. Ezt a kincset meg kell keresni önmagunkban, és fényesíteni kell. Magunk és mások örömére.

Kovács Valéria, üvegfestő

Előadást tartott a munkájáról, az üvegfestés technikájáról, amelyet be is mutatott. A színes üveget végül odaajándékozta az érdeklődő gyerekeknek.

Kovács Valéria üvegfestő

A Csiky Gergely Színház színművészei

Pogány Judit, a színház egykori vezető színésze

Nemcsak egykori kedves figurájáról, a hosszú orrú fabábról mesélt, hanem mostani színházi szerepeiről, filmbeli alakításairól, rendezéseiről is. A Kacsamesék szinkronjára emlékezve elmondta: ebben a kedvelt rajzfilmsorozatban három kiskacsának kölcsönözte a hangját. A gyerekközösségnek azt is megmutatta, hogyan született meg a színpadon az esetlen fabáb döcögős kacagása.

Molnár Piroska, Spindler Béla, Csapó Virág, Szvath Tamás, Tóth Géza, színművészek

A népszerű színművészek életükről, mesterségükről meséltek a tanulóknak. A lelkes hallgatóság nagy érdeklődéssel hallgatta a kulisszatitkokról szóló elbeszéléseket, de a színházhoz kapcsolódó mulatságos történeteknek is nagy sikere volt.

Csapó Virág színművésznő

 

                                                                                           vissza